LUNČAVOC


Vinograd, ki je naša posebnost in s katerim se ponašamo je Lunčavoc.


Že naši predniki so vedeli, kako je za vinsko trto pomembna lega. S pravim nagibom, strukturo zemlje in izpostavljenostjo soncu predstavlja idealno domovanje za vinsko trto. Trte, stare preko 150 let, radi pokažemo našim obiskovalcem, saj je vinograd ohranil kar nekaj elementov in trt še iz starih časov. Ko so pripravljali vinograd, so morali izkopati zelo veliko kamenja. Del so ga uporabili tako, da so zgradili oporo trtam, z ostalim pa obzidali vinograd.


Zgradili so dva in pol metra visok in štiri in pol metra širok zid. Ta nudi zavetje pred burjo, hkrati pa vpija sončno toploto in jo ponoči oddaja ter ustvarja posebno mikro klimo, ki godi trtam. Stare trte, ki predstavljajo tudi poseben tip med refoški, imenovan »raška rosa«, s svojim kvalitetnim pridelkom še vedno plemenitijo naša vina.

PR LAGATO


V nadaljevanju zgodbe Lunčavca smo leta 1995 posadili cepljenke, ki so jo v trsnici posebej za nas vzgojili iz cepičev 150 let starih trt refoška »raška rosa«.


Tudi ta vinograd, ki ni terasiran in ni zatravljen, uživa vse značilnosti in posebnosti prvovrstne lege.

HRIB


Naš najmlajši vinograd, smo postavili leta 2012.


Leži na samem vrhu marežganskega hriba in je neposredno izpostavljen vplivu morja, sonca in vetrov. Vse to se odraža v posebni in prvovrstni kvaliteti grozdja.