REFOŠK


Refošk je avtohtona rdeča vinska sorta severozahodne Istre, je simbol istrske tradicije, je enkratno vino, ki se ne more ponoviti v nobenem drugem vinorodnem okolišu: gosto, temno rdeče, skoraj črno, z izrazitimi vijoličnimi odtenki, polnega in bogatega okusa, je odličen spremljevalec bogato obloženih miz.


Bogastvo mineralnih snovi, polifenolov, kislin in drugih snovi, ki jih refošk vsebuje, blagodejno vpliva na zdravje, krepi in poživlja tiste, ki znajo vino zmerno uživati.


Refošk najbolj pogosto poznamo kot sveže, enoletno vino. Lahko pa iz refoška pridelamo tudi vina, ki z daljšim zorenjem pridobivajo na žlahtnosti in vrednosti, navdušujejo z intenzivnimi, kompleksnimi vonjavami in okusi in z njihovo dolgotrajnostjo. Takšna vina se trudimo pridelovati v naši kleti. Najbolj občutljiv trenutek predelave refoška je maceracija. Pri nas se to dogaja kot nekoč: v odprtih kadeh v razmahu od dveh do treh ur ročno mešamo drozgo in potapljamo klobuk da se iz zrelih jagod izluži čim več barvil, polifenolov in mineralnih snovi, ki predstavljajo naravno zaščito vinu. Po maceraciji refošk pretočimo v večje lesene sode, kjer leži dokler ne doseže prave zrelosti.


REFOŠKI, KI JIH PRIDELUJEMO V NAŠI KLETI:

REFOŠK 2022 Lot

REFOŠK 2021 Lot

REFOŠK ANTIQUE 2021

ISTRSKA MALVAZIJA


Malvazija je glavna bela sorta v koprskem vinorodnem okolišu.


Ni avtohtona sorta, je pa od nekdaj prisotna in vodilna bela sorta na celotnem istrskem polotoku. Čeprav je koprski vinorodni okoliš poznan in priznan kot okoliš za rdeča vina, pa istrska malvazija, kot toplo, sončno vino najbolj odraža in izraža mediteranski značaj tega okoliša. Ob običajnih letinah in primernem kletarjenju istrska malvazija daje zelo prijetna, dišeča in mineralna vina. V izbranih letnikih brez težav doseže tudi 15 vol% alkohola. Takšna malvazija predstavlja odlično osnovo za daljše zorenje in žlahtnenje.


Po krajši maceraciji in nadzorovanem vretju naše malvazije zorijo v posodah iz nerjavečega jekla.


MALVAZIJE, KI JIH PRIDELUJEMO V NAŠI KLETI:

MALVAZIJA PRESTIGE 2022

CIPRO


Sorta Cipro spada med rdeče muškate. Zaradi značilnega vonja po vrtnicah je na Hrvaškem poimenovan Muškat ruža, v Italiji pa Muscato rossa.


Spada med najstarejše vinske sorte na svetu. Zrelo grozdje doseže izredno veliko sladkorno stopnjo, ki ga klasične kvasovke ne uspejo prevreti zato so ga naši predniki poimenovali likersko vino. Gojili so ga za mešanje z refoškom, ki so ga prodajali na Dunaj, da bi mu znižali kislost. Po prvi svetovni vojni z zamrtjem te trgovine se je opustilo tudi gojenje te sorte, ki je sčasoma zginila. Ob poudarjanju pomena starih sort je bil ponovno odkrit tudi Cipro, ki kot tak dobiva iz leta v leto večjo prepoznavnost in zasluženo mesto med predikatnimi vini v vinorodnem okolišu slovenska Istra.


Intenzivna aroma, mešanica različnih okusov, ki so navkljub različnosti medsebojno povezani in so za naše brbončice nepozabno doživetje. Lahko ga serviramo ob vseh priložnostih, navdušil bo tako ljubitelje sladkih kot tudi suhih vin. Primeren kot aperitiv ali digestiv. Izredno se poda k sadnim sladicam, oziroma k jagodam, češnjam, gozdnim sadežem.


CIPRO, KI GA PRIDELUJEMO V NAŠI KLETI:

CIPRO PRESTIGE 2022